Bursa Konut Pazarı


Bursa Konut Pazarı

Bursa, son yıllarda konut pazarında yükselen bir trend çizmektedir. Bunun en önemli nedeni, şehrin yükselen yapısı ve yaşanan göç sorunudur. Bursa gelişmiş sanayisi ile kalkınmada öncelikli şehirlerden göç almaktadır. Fabrika, tekstil atölyeleri, otomotiv sektörü ve verimli arazileri ile öne çıkan illerimizdendir. Çok sayıda kişiye istihdam sağlayan şehir, başka illerden de göç almaktadır. Bu durum, konut pazarını da canlandırmaktadır. Gerek birinci el gerekse ikinci el konut pazarında canlılık söz konusudur.

Konut Satışlarını Etkileyen Etkenler

Konut satışlarını etkileyen etkenlerin başında, hükümetin yürüttüğü deprem politikasının da olumlu etkileri görülür. Özellikle, deprem kuşağında olan ülkemiz de bu konuda önlem alınmaktadır. Yeni yapılan evlerde, çok şiddetli depremlere dayanacak mukavemette yapılar söz konusudur. Bu durum, eski evleri olanları, sıfır ev almaya yöneltmiştir. Ayrıca, hasarlı ve belli bir yaş üzeri evlerin de yenilenmesi, devlet desteğiyle teşvik edilmektedir. Bu durum da konut piyasasında canlanmaya neden olmuştur. Vatandaşların pek çoğu, evlerini yenilemek için müteahhitlerle anlaşmaktadır. Konut satışlarının da ekonomiyi olumlu yönde canlandırdığı bir etkendir.

Bursa’nın İlçelerindeki Emlak Satış Durumları

Devletin konut satışlarındaki teşvik edici politikası ve göç gibi olgular, Bursa’da emlak piyasasını canlandırmıştır. Bursa’nın pek çok ilçesi, bir önceki seneye nazaran emlak satışlarında olumlu yönde artış göstermiştir. Bu ilçelerin başında da Mudanya İlçesi gelmektedir. Bu ilçeyi sırasıyla, Nilüfer ve Osmangazi İlçeleri izlemektedir. Bu veriler, son dört senenin ortalama verileri ışığında belirlenmiştir. Bursalı yatırımcılar, yeni gelişen yerlere yönelmeye başlamıştır. Özellikle, son dönemlerde Görükle’de çok sayıda konut yapımı gerçekleşmektedir. Ortalama bina fiyatı, iki yüz bin ile iki yüz elli bin arasında değişmektedir.

Bursa Emlak Piyasasında Beklenen Gelişme

Bursa emlak piyasası, gelişme göstermiş olsa da son dönemlerde kurdaki yükselme, bazı dalgalanmaları yaratmıştır. İnşaat girdilerindeki yükselme, satış rakamlarını yükseltirken, dar gelirli vatandaşın ev sahibi olmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca, Bursa’da site şeklinde yapılan konutlara ilgi büyüktür. İnşaat yatırımcıları, tüketicinin bu talebine uygun konutlar yapmaya başlamıştır. Dar gelirli vatandaşa yapılacak konutlar ve site talebi karşılanırsa, emlak satışlarında olumlu gelişmeler yaşanacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tapuda Bulunan İhtiyati Haciz Ne Zaman Kalkar

Bursa’daki 5 Markalı Konut Projesi