Tapuda Bulunan İhtiyati Haciz Ne Zaman Kalkar

İhtiyati Haciz Nedir

İhtiyati haciz nedir, diye sorulan soruya verebilecek en kısa cevap, para veya teminat olarak alınan borçların ödenmesi için uygulanan bir tür haciz türüdür. İhtiyati haciz de   alacaklının hakları korunur ve borçlunun borcu ödeyeceği süreye kadar borcuna denk gelen mal varlığına el konulur. Bunun için ihtiyati haciz talep eden alacaklı kedisi ya da vekalet aracılığı ile İhtiyati haciz işlemi için başvuruda bulunabilir.

 Tapudaki İhtiyati Haciz Ne Zaman Düşer

 İhtiyati haciz nedir sorusunu yukarıda cevaplandırdık. Peki bu haciz nasıl kaldırılır gelin bir de bun konuya değinelim. Mahkeme kararı ile başlatılan ihtiyati haciz de borçluya ödeme emri iletilir. Eğer borçlu ödemesini <zamanında yaparsa ihtiyati haciz de doğrudan geçersiz olmaktadır. Haciz uygulamalarında borçluyu koruyan yasaya göre eğer borçlunun bir tane evi ya da taşınmaz malı varsa o haczedilmesi borçlunun birden fazla evi var ya da vereceği para miktarına eş değer evi ya da taşınma malları ihtiyati haciz kapsamına giriyor

 İhtiyati Haczin Kalkması İçin Yapılması Gerekenler

 İhtiyati haciz nedir ve tapudaki ihtiyati haciz nasıl kalkar gibi soruları cevaplandırdık. Şimdi de bu haczin kaldırılması için yapılması gerekenler adlı konu başlığına değinelim. Tapuda ya da gayrimenkul üzerinde bulunan ihtiyati haciz kalması için yapmanız yapılması gerekenler kısaca şunlardır.


·         Her şeyden önce alacaklı haczin kaldırılmasını talep ederse, ihtiyati haciz doğrudan düşer
·         Borcun en kısa sürede eksiksiz bir şekilde ödenmesi durumunda ihtiyati haciz kalkar.



·        Borçlu haczedilen evi ya da arsayı satıp, paraya dönüştürüp borcunun ödemesi durumunda ihtiyati haciz kaldırabilir. Ancak haczedilen mallar değerinden biraz düşük satılmaktadır. Kredi ile alınana gayrimenkullerde durum biraz daha farklı olabilmektedir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bursa Konut Pazarı

Bursa’daki 5 Markalı Konut Projesi